
سال گذشته طی گزارشی که به درخواست جمعی از دانشجویان دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی تنظیم شد؛ برخی مشکلات موجود را بررسی کردیم و با واقعیتهایی باورنکردنی راجع به شرایط رفاهی و آموزشی این دانشگاه مواجه شدیم.
مشاهدات خبرنگار ما بعد از مستند شدن به اظهارات جمع قابل توجهی از دانشجویان، منتج به گزارشی شد که خوشبختانه پس از انتشار، تغییر برخی رویههای نامطلوب از جانب مسئولان دانشگاه مذکور را در آن مقطع بهدنبال داشت.
اما در دیداری که امسال با دانشجویان خواجه نصیر تازه کردیم، متوجه شدیم که معضلات خوابگاهی و تحمیل هزینههای نامتعارف همچنان ادامه دارد.
ضمن اینکه باخبر شدیم کیفیت غذای ارائه شده به دانشجویان نیز بهحدی نازل بوده که نارضایتی شدید آنان را در پی داشته است. در دانشکدههای مکانیک و برق، دانشجویان معترض ظروف غذای خود را از سلف دانشگاه تا درب اتاق ریاست دانشکده (فاصله ۷ طبقهای) چیده و از مسئولان درخواست رسیدگی داشتهاند.
از دانشجویان شنیدیم که اعتراضاتشان تنها به مدت دوهفته (تا نزدیک به ایام امتحانات میان ترم) در بهبود کیفیت غذا تأثیر داشته و بعد از آن وضعیت دوباره به حالت غیرقابل تحمل سابق بازگشته است!
پاسخ دور از انتظار مدیریت امور رفاهی در بخش تغذیه به دانشجویان ناراضی نیز موجبات تأسف و تأثر هر ناظری را فراهم میآورد.
دانشجویان طی نامهای، از مدیر مربوطه خواستار اتخاذ تدبیری جهت بهبود کیفیت غذا شده بودند تا هم سلامت دانشجویان به خطر نیفتد و هم از اسراف (دور ریختن غذا بهخاطر کیفیت پایین) جلوگیری شود؛ اما جناب مدیر پاسخ داده بودند: «اگر از غذاهای ما راضی نیستید، میتوانید از رستورانهای بیرون غذا تهیه کنید.»[!]
پاسخگویی با ادبیاتی که شاید امروزه در پادگانهای نظامی هم نباید سراغ آن را گرفت، چه رسد به یک دانشگاه نمونه که میزبان دانشجویان نخبه کشوری است!
از دیگرسو، اواسط دیماه جاری با چراغ سبز دولت (حسب شنیدههای دانشجویان از مسئولان دانشگاه) از دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس بابت مواد درسی جبرانی مبالغی مطالبه شد که تجمع اعتراضی آنان را بههمراه داشت. آنها با شعار «تا شهریه پابرجاست، وعده ما همینجاست» به تصمیم فوق اعتراض میکردند.
گویا به استناد آییننامه سال ۹۴ وزارت علوم، به دانشگاهها اجازه داده شده که بابت دروس جبرانی از دانشجو پول دریافت کنند.
یکی از دانشجویان معترض در این زمینه میگوید: «رقمها متفاوت است؛ از ۳۰ هزار تومان شروع میشود تا ۸۰۰ هزار تومان! دروس جبرانی برای ورودیهای امسال در نظر گرفته شده که البته اصلا لازم نبوده است. دروس جبرانی را برای دانشجویی در نظر میگیرند که از رشته نامرتبطی میآید یا در کنکور در آن درس ضعیف بوده است؛ بهطور مثال دانشجوی رتبه ۱ ما از رشته مرتبط هم آمده، اما باید ۴۰۰ هزار تومان بابت دروس جبرانی بدهد.»
وی میافزاید: «درخواست ما این بود که آییننامه وزارت علوم حذف شود، چراکه دریافت پول از دانشجوی روزانه غیرقانونی است. معاون آموزشی از خود سلب مسئولیت میکند و میگوید ما صرفا مجری ابلاغیه هستیم. ما هم به ایشان گفتیم که شما نماینده ما هستید و باید برایمان کاری کنید.»
یک دانشجوی دیگر دانشگاه تربیت مدرس در این رابطه اظهار میدارد: «خبر پرداخت هزینه برای دروس جبرانی را چند روز قبل از انتخاب واحد دادند و گفتند باید مبلغ را واریز کنید تا سایت برایتان باز شود. در حالی که همان روز اول اعتراض گفته بودند سایت باز است، اما بسته بود. روز دوم درخواست کردیم معاون آموزشی در جمعمان حاضر شود که این خواسته اجابت نشد. ریاست دانشگاه هم آمد ولی هیچ اعتنایی نکرد. تا اینکه بعد از سه روز اعتراض، به بچهها گفتند که سایت دانشگاه باز شده و مهلت پرداخت تا اردیبهشت تمدید شده است.»
بهعبارت دیگر مسأله در دانشگاه تربیت مدرس حل نشد، بلکه فقط از زمانی به زمان دیگر موکول شد.
برمیگردیم به دانشگاه پرحاشیه خواجه نصیر که بهعلت مجتمع نبودن واحدهای آموزشی آن، دانشجویانش بهسختی برای پیگیری مطالبات صنفی خود دور هم جمع میشوند.
طی اقدام مشابهی در دانشگاه مورد اشاره، گذراندن یکسری دروس بدون هیچگونه توجیه علمی و منطقی نزد دانشجویان، با استناد به قانون جدیدالوضع وزارت علوم، برای ایشان اجبار شده بود؛ آنهم با هزینههای گزاف از ۳۰۰ هزار تومانی تا چند میلیونی!
معالأسف دانشگاه خواجه نصیر انتخاب واحد را برای دانشجویان غیرممکن ساخته و به پرداخت این مبالغ مشروط نموده است.
و تنها دو روز برای انتخاب واحد به دانشجویان مهلت داده شده و آنان به پرداخت جریمه مضاعف تهدید شدهاند؛ جریمههای ۸۰ هزار تومانی برای دانشجویانی که هزینه دروس جبرانی را تا قبل از انتخاب واحد پرداخت نکردهاند!
نمایی از سایت بسته دانشگاه و امکانپذیر نبودن انتخاب واحد
یکی از آمارهای نگرانکننده چهار سال اخیر، کاهش رشد علمی کشور است؛ که دلیل آن را میتوان در بیتدبیریها و سیاسیکاریها و مشکلات متعدد رفاهی-آموزشی دانشجویان جستجو کرد.
ای کاش مسئولان مربوطه در وزارت علوم به توصیههای رهبر فرزانه انقلاب مبنی بر تقویت بنیه دانشجویان و حراست محیط علمی کشور از حاشیهسازیها اهتمام بیشتری نشان دهند.
گلایهنامه جمعی از دانشجویان دانشگاه صنعتی خواجهنصیر خطاب به هیأت امنای این دانشگاه